Välkommen till Backstagepodden!

Backstagepodden – en podd om människor som gör avtryck 

I Backstagepodden träffar vi personer som på olika sätt gör eller har gjort avtryck inom något av våra huvudteman; Tillit, empatiskt ledarskap och sårbarhet, förändringsledning och GRIT. De här personerna är normalt sett inte kända för just det som vi kommer att få höra dem berätta, men deras historier har gemensamt att de är fascinerande och engagerande och det vi vill lyfta fram. De har alla gemensamt att de står för ett hållbart och balanserat arbetsliv genom att agera förebilder på olika sätt.  

 Varje poddavsnitt följs upp med artiklar på samma tema för att du som lyssnar inte bara ska få inspiration av deras berättelser utan också från fakta, från forskning och annan inspiration.  

 UCS Management som ligger bakom podden jobbar med utveckling av individer, grupper och företag och vi konsulter har tillsammans mer än 200 års erfarenhet av både proaktivt och reaktivt utvecklingsarbete. Vi som håller i podden är Louise Lennersten och Susanne Bergman. Louise har mångårig erfarenhet från näringslivet i roller som VD, COO, konsultchef och operativ i en rad olika branscher. Susanne har arbetat som organisationskonsult i praktiskt taget hela sitt yrkesliv och är dessutom författare till sex böcker där flera används som litteratur inom ledarskap och organisation vid flera av våra universitet. Gemensamt för oss är nyfikenheten för essensen i människan och de olika drivkrafter som skapar underverk i arbetsvardagen.  

 Välkommen att lyssna på Backstagepodden och tyck gärna till!   

#10: Vikten av mod och resiliens när man arbetar i utsatta miljöer – Martin Falebrand

I det här avsnittet möter vi Martin Falebrand som vi ser som en modig person och en förebild i att vara resilient. Martin har under sin karriär på Ericsson åkt ut till olika katastrofdrabbade områden för att sätta upp infrastruktur i FNs ledning. Martin berättar om vikten att leva nära sina egna värderingar och hur det tog honom in i en helt ny karriär där drivkraften att hjälpa andra är det centrala.

#9: Små bitar av en stor elefant – Zenaida Hadzimahovic

I det här avsnittet träffar vi journalisten Zenaida Hadzimahovic och pratar förändring ur ett samhällsperspektiv. Zenaida bevakar frågor som rör inkludering, samhällsbevakning, opinion och har även skrivit om kultur i Balkan innan hon lämnade för Sverige.
I det här samtalet pratar vi om kraften i inkludering, om samhälls- och medborgaransvar och vad varje enskild individ kan bidra med för att skapa förändring.

#8: Smart och effektfull förändringsledning – Möt Camilla, Direktör på Göteborgs stad

Hur lyckas man med förändringsledning i en stor organisation på 6000 medarbetare och hur kan man faktiskt utveckla värderingar som efterlevs på riktigt i vardagen. 

Möt Camilla Blomqvist, direktör på Göteborgs Stad som klokt och insiktsfullt delar med sig av sina humanistiska tankar om förändring och utveckling i en stor kommun. Camilla lyfte dialogen som det viktigaste redskapet i ledarskapet. Låt sig inspireras i förändringsledning i praktiken. 

#7: Resiliens – Om kraften i återhämtning och balans

I detta avsnitt pratar vi om Resiliens. Fortfarande är resiliens relativt okänt i våra ledarskapsfilosofier och organisationstrender, men ute i världen börjar det bli mer vedertaget. Susanne är vår expert i det här ämnet och hon har tillbringat sju år av efterforskningar för att ta fram förmågor som man som ledare kan träna på för att bli resilient. De här förmågorna går vi igenom och varvar med egna tankar och reflektioner.

Vill man veta mer om resiliens eller läsa Susannes bok, som också är kurslitteratur i ämnet, finns den på Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/resiliens-sjalvledarskap-for-framgang-och-aterhamtning-9789180203173

#6: Att leda empatiskt och värderingsstyrt  – Vi möter Håkan Ericson

Vi träffar Håkan Ericson som till vardags är förbundskapten för Färöarnas herrlandslag i fotboll, men som blev känd med hela svenska folket när han ledde U21 till EM-guld 2015. I bakgrunden är Håkan organisationskonsult och föreläser om hur jaget – laget – företaget hänger ihop med hjälp av motivation och delaktighet.

Det här är ett ärligt, öppet och empatiskt samtal om ledarstilar, att se individer och att leda ärligt.

#5: Lycka – Vi utforskar vad lycka är

I detta avsnitt diskuterar vi lycka och vad lycka är i olika situationer. Vi är ensamma i studion och ger en hundraprocentig bild av lycka utifrån våra två perspektiv. Att prata om lycka samtidigt som världen snurrar med kriser av olika slag känns viktigt för oss. Att vara lyckliga är också en del av ett hållbart arbetsliv och att få känna lycka på jobbet bygger både motivation, sammanhang och ger resultat.

#4: Specialavsnitt – Cybermanagement Vad är det och hur gör man?

I detta specialavsnitt intervjuar Louise Henrik Krohn, VD för UCS Cyber Security och Susanne Bergman, konsult på UCS Management och backstagepoddenkollega. Tillsammans arbetar Susanne och henrik med att stötta företag i deras cybersäkerhetsarbete utifrån perspektiven ”Strategi – Struktur – Kultur” där den mänskliga brandväggen får lika mycket utrymme som den tekniska. Hur ska vi navigera i den här djungeln? Och kan vi agera likadant i cybervärlden som vi kan i verkliga världen?

Henrik och Susanne diskuterar och svarar på frågor i ämnet och navigerar snyggt mellan snåriga ettor och nollor.

#3: Sårbarhet och Empati –  Vi möter Joakim Hedström

Denna gång tar vi oss an temat ”empatiskt ledarskap och sårbarhet”

Joakim Hedström tar i det här avsnittet med oss in i sin öppenhet och sårbarhet. Joakim jobbar med ”så någon bryr sig” där känslan att bli berörd och att få saker att hända är i centrum. Vi pratar om det levande livet, om en sorglig bakgrund, om hopp, distraktionsmoment och en mormor som steker pannkakor och gråter.

Joakim visar en öppenhet och sårbarhet som är både inspirerande och motiverande och på djupet så man bryr sig.

#2: Tillit ur ett samhällsperspektiv – möt blåljusprästen Anna-Carin Gabelic

I andra avsnittet träffar vi Anna-Carin Gabelic som är blåljuspräst och stöttar vår blåljuspersonal i bakgrunden för att de ska orka stå längst fram. Anna-Carin var med under påskupploppen 2021 och även under sprängningen på Ådalagatan i centrala Linköping 2019.

Vi har ett samtal om tillit till samhällets olika funktioner och till samhället i stort, om värderingar som rotas i en grundtro och en vilja att göra gott och om hur man förbereder sig för det som man inte vill ska hända.

#1: Att medvetet bygga en tillitsfull organisationsstruktur – med Martin Källström

I vårt första avsnitt gästas vi av Martin Källström, superentreprenör och numera produktchef på Multiply. Martin har mångfacetterad erfarenhet av att bygga organisationer inom olika branscher och områden, både nationellt och internationellt. I avsnittet berättar Martin om sina medvetna strategier och metoder för att bygga en framgångsrikt tillitsfull kultur, om balansen mellan tillitsfulla relation och styrning och om sin syn på begreppet tillit.

Introduktion till Backstagepodden by UCS Management

En podd av UCS Management med Louise Lennersten och Susanne Bergman